FAQ
Wat is het process van het oplossen van een bug?

Het oplossen van een foutje in ons systeem, hoe doen we dat?

Jorrit Meijer avatar
Geschreven door Jorrit Meijer
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Voor ons bij TimeChimp is het belangrijk om ervoor te zorgen dat onze software soepel draait voor al onze gebruikers. Helaas komen foutjes in het systeem, ook wel bugs genoemd, in elk software systeem voor en kunnen ze frustratie en verstoring veroorzaken voor onze gebruikers.

Voor het oplossen van bugs is een standaard process en dit process delen we graag met jou!

Stap 1: De bug identificeren

De eerste stap bij het oplossen van een software bug is het identificeren ervan. Meestal wordt dit gedaan door jou, onze gebruiker, die een foutmelding of een ander probleem kunnen tegenkomt tijdens het gebruik van TimeChimp. Zodra we op de hoogte zijn gesteld van het probleem, zullen we doorgaan naar stap 2, reproduceren.

Stap 2: De bug reproduceren

Om een bug op te lossen, moeten we deze kunnen reproduceren. Dit betekent dat wij dezelfde problemen moeten kunnen veroorzaken aan onze kant, zodat we precies kunnen zien wat er aan de hand is. Zie een fout antwoord bij wiskunde; als je de berekening niet hebt opgeschreven hoe je bij je antwoord bent gekomen kan je ook niet kijken waar het is foutgegaan.

Soms zijn bugs specifiek voor bepaalde omgevingen of acties, dus we moeten mogelijk samenwerken met de gebruiker om meer informatie te krijgen over hoe ze het probleem hebben ondervonden.

Voordat de bug aan het Tech Support team wordt doorgegeven zal het support het probleem ook testen om te kijken of deze bug ook bij hen voorkomt. Is dit het geval? Dan wordt de bug gemeld bij onze collega's van Tech Support en krijg je een ticketnummer, hiermee kan jij snel om informatie vragen en kunnen wij het gesprek met jou snel terugvinden.

Stap 3: De oorzaak zoeken

Nadat we de bug hebben geïdentificeerd, gereproduceerd, en is doorgestuurd naar ons Tech Support team, moeten we achterhalen wat de oorzaak is. Dit houdt in dat we naar de code kijken en verschillende scenario's testen om te begrijpen wat er misgaat. Soms wordt een bug veroorzaakt door een eenvoudige fout in de code, terwijl het in andere gevallen het gevolg kan zijn van een complexer probleem of bepaalde acties.

Stap 4: Een oplossing maken

Zodra we begrijpen wat de bug veroorzaakt, kunnen we beginnen met het ontwikkelen van een oplossing. Dit houdt in dat we de code aanpassen om het probleem aan te pakken.

Stap 5: Test de Oplossing

Na het ontwikkelen van een oplossing moeten we deze grondig testen om ervoor te zorgen dat het probleem wordt opgelost en dat er geen nieuwe problemen ontstaan. Dit omvat een combinatie van geautomatiseerde testen en handmatige testen om ervoor te zorgen dat de oplossing werkt zoals bedoeld.

Stap 6: Implementeer de Oplossing

Zodra we er zeker van zijn dat de oplossing correct werkt, implementeren we deze in onze productieomgeving, zodat jij weer verder kan met het bijhouden van je uren. We communiceren dit dan naar jou om je te laten weten dat het probleem is opgelost!