Hoe gebruik je self-billing

Stuur inkoopfacturen namens jouw opdrachtgevers

Inhoudsopgave

Wat is self-billing

Self-billing (ook wel bekend als reversed billing of reverse billing) is een facturatieproces waarbij niet de leverancier (ofwel de aannemer), maar de klant (ofwel de afnemer) van goederen en diensten, een factuur opstelt. De klant factureert dus eigenlijk zichzelf.

Let op: Deze module valt onder het Professional abonnement.

Activeren module

Je activeert de module via ons app center. Deze is te vinden via Instellingen (tandwieltje) > app center > modules. Klik hier op de tegel van Self-billing.

Selfbilling activeren voor opdrachtnemer

Als je de module geactiveerd hebt, richt je de medewerker in als opdrachtnemer of zzp'er. Ga hiervoor naar HRM > Medewerkers. Klik op het eind van de medewerker regel op de drie puntjes en kies 'bewerken'. Dit kan je doen als je een bestaande medewerker bewerkt. Je kan dan een knop omzetten om ze opdrachtnemers te maken. Dit is nodig om ze een factuur te sturen. Hieronder een afbeelding van deze knop.

Selfbilling gegevens invoeren

Als je deze knop hebt aangezet bij de medewerker komt er binnen de medewerker ook de optie self-billing bij. Hier geef je de gegevens in van de medewerker voor op de factuur.

Klik links op self-billing waarna je de mogelijkheid ziet de NAW-gegevens van de ZZP'er op te voeren. Voer hier de bedrijfsgegevens op.

Self-billing project

Geef vervolgens per project aan of het een self billing project is. Dit moet je doen zodat je de medewerker een inkoopuurtarief mee kan geven op projectniveau. Een ZZP'er kan per project een verschillend inkoopuurtarief hebben.

Zet bij je project instellingen in facturatie self-billing op 'ja'. In het tabblad 'medewerker' geef je nu de medewerker het inkoop-uurtarief.

Self-billing factuur aanmaken

Nu heb je alles klaar gezet om een self-billing factuur aan te maken. Werk je met goedkeuren? Dan dien je de uren eerst goed te keuren voordat ze op de factuur verschijnen. Om vervolgens de factuur te maken voor de opdrachtnemer, ga je naar Financieel > Self-billing > + Nieuwe self-billing factuur. Als je deze stappen volgt kom je op het volgende scherm uit.

Let op, uren moeten op goedgekeurd (intern en extern goedgekeurd) staan anders werkt het niet! Niet eerder de Selfbilling starten.

Dit komt overeen met het scherm voor het aanmaken van een standaard factuur, alleen in plaats van dat je daar een klant selecteert kies je hier een opdrachtnemer.

Facturen inzien als opdrachtnemer

Je krijgt dus al opdrachtnemer facturen binnen, maar waar kan je die inzien? Je kan ze in zien als je drukt op: initialen > Mijn profiel. Dan kom je uit op je persoonlijke dashboard en daar kan je facturen inzien.

Let op, op de factuur staat de geadresserde (jullie organisatie) . De gegevens hiervoor kan je aanpassen door bij 'Relaties' de klant INTERN correct jullie NAW gegevens in te vullen.